Keratan Akhbar

Utusan: Kita sendiri tentukan baik buruk media sosial

Dikemaskini pada .

 

 

 
SAYED MUNAWAR SAYED MOHD. MUSTAR (kiri) mengajukan soalan kepada

SAYED MUNAWAR SAYED MOHD. MUSTAR (kiri) mengajukan soalan kepada tiga ahli panel (dari kanan) Zahri Yunos, Roslan Hassan dan Shahrin Sahib pada program Advokasi Ilmuwan di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), Durian Tunggal, Melaka, baru-baru ini. UTUSAN/GAIE UCHEL

PELBAGAI isu dibincangkan apabila media sosial dipilih sebagai tajuk program Advokasi Ilmuan anjuran Majlis Profesor Negara (MPN) bersama Utusan Malaysia dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) yang diadakan di Dewan Besar Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) kampus induk Durian Tunggal, Melaka baru-baru ini.

Seperti mana kata Ketua Pegawai Eksekutif MPN, Prof. Datuk Dr. Ra­duan Che Rose, pihaknya sentiasa mengutarakan tajuk-tajuk perbincangan yang hangat dan kontroversi untuk dikupas setiap kali program itu yang kini memasuki kali kelapan diadakan di institusi pengajian tinggi (IPT) terpilih di negara ini.

Bagi beliau, pemilihan isu sangat penting kerana menerusi tajuk tersebut ia akan memberi kupasan dan kesan perbincangan yang menarik untuk diulas oleh ahli-ahli panel yang mempunyai autoriti dalam bidang tersebut.

“Sasaran MPN adalah 50 peratus golongan belia khususnya yang menuntut di pusat pengajian tinggi dapat menyelami setiap isu yang dibincangkan dalam program ini dan mereka akan sama-sama mengetahui baik buruk sesuatu isu tersebut untuk dinilai.

“Saya bagi contoh media sosial adalah isu paling hangat yang MPN pilih kali ini kerana medium ini boleh diakses di seluruh dunia dan kesannya dihadapi oleh semua pihak dari kanak-kanak hingga ke orang dewasa,” katanya ketika ditemui sebelum bermula program itu yang menampilkan tiga ahli panel iaitu Naib Canselor UTeM, Prof. Datuk Dr.

Shahrin Sahib; Timbalan Ketua Polis Melaka, Datuk Roslan Hassan dan Ketua Pegawai Operasi Cyber Security Malaysia, Dr. Zahri Yunos.

Sebaik sahaja bermula pentas program advokasi tersebut yang dikendalikan oleh pengacara televisyen RTM, Sayed Munawar Sayed Mohd. Mustar sebagai moderator, audiens dimaklumkan bahawa undang-undang sedia ada bagi mengawal peranan media sosial di negara ini sudah memadai dan menyeluruh bagi menyekat ia daripada disalahgunakan oleh rakyat di negara ini.

Shahrin yang juga Timbalan Pengerusi Kluster Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) di MPN berkata, sebaliknya banyak akta yang boleh digunakan bagi mengawal salah guna media sosial di negara ini termasuk Akta Hasutan dan Akta Percetakan selain undang-undang berkaitan teknologi maklumat seperti Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) untuk mendakwa pihak yang menyalahgunakan kemudahan itu.

Bagi beliau juga, tidak perlu penggubalan undang-undang baharu untuk mengawal penggunaan laman sosial atau menyekat seperti mana yang dilaksanakan di China kerana apa yang penting adalah bagaimana ia digunakan oleh rakyat sama ada untuk tujuan positif atau negatif.

Sebagai pegawai penguat kuasa membanteras penyalahgunaan media sosial pula, Roslan mengambil tempat dengan memberikan hujah bahawa satu kajian khusus perlu dilaksanakan bagi mengenal pasti kesan baik atau buruk peranan media sosial terhadap masyarakat di negara ini.

Pegawai polis itu berkata, ini kerana pengaruh media sosial di negara ini dilihat semakin sukar untuk dibendung malah ia juga telah mengubah cara badan penguat kuasa termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) melaksanakan tugas termasuk cara pihaknya melaksanakan penguatkuasaan undang-undang termasuk menjalankan risikan dan siasatan.

Malah apa yang mengejutkan apabila Roslan mendedahkan bahawa penjenayah kini boleh mengakses akaun peribadi seseorang mangsa hanya menggunakan media sosial dan tipu helah hasil kepintaran mereka menguasai alam maya itu.

“Modus operandi yang digunakan penjenayah siber ini adalah mereka tidak meminta mangsa memasukkan wang ke dalam akaun peribadi sebaliknya mereka merekrut ahli untuk memindahkan wang tersebut ke dalam akaun berkecuali,” katanya yang turut meminta supaya orang ramai berhati-hati dengan taktik terbaharu penipuan itu.

Apa yang menarik, program Advokasi Ilmuan yang bakal dita­yangkan di TV1 tidak lama lagi turut meminta supaya masyarakat kini lebih bersikap bertanggungjawab terhadap apa yang mereka lakukan di alam maya.

Sebagaimana kata Zahri, pengguna media sosial di Malaysia perlu mempunyai sikap bertanggungjawab iaitu perlu menerima kesannya terhadap apa sahaja posting atau luahan mereka dalam media sosial sekiranya ia memberi kesan terhadap perpaduan kaum di negara ini untuk dikenakan tindakan undang-undang.

“Saya ingin menekankan sikap bertanggungjawab pengguna terhadap apa yang dipostkan oleh mereka dalam media sosial. Kita perlu mengambil contoh pengamal media sosial di negara luar yang tidak menggunakan akaun palsu sebaliknya menggunakan nama serta identiti sebenar dan mereka bertanggungjawab terhadap apa yang disiarkan,” katanya.

Sebagai kesimpulan, isu media sosial mempunyai banyak kesan positif dan juga negatif namun ia­ bergantung kepada sejauh mana kebijaksanaan kita menggunakan medium itu sendiri. Sebagai pengguna kita yang sebenarnya membentuk kesan media sosial itu sama ada ia dapat membantu dalam kehidupan seharian atau jika terkhilaf, kita juga yang akan hanyut dengan pengaruh negatif media sosial.

 

Rujukan: http://www.utusan.com.my

Cetak